Kuchnia i wyżywienie
W naszym przedszkolu mamy WŁASNĄ KUCHNIĘ. Codziennie ze starannością przygotowywane są domowe posiłki, gotowane na miejscu, co powoduje, że każde danie na talerzu dziecka jest dokładnie sprawdzone oraz stworzone z ogromną dawką dobrego smaku i serca do gotowania.
Posiłki przygotowywane są codziennie, zgodnie z ustalonym jadłospisem, który spełnia wszystkie wartości odżywcze spożywanych przez dzieci dań. Kuchnia wyposażona jest w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, a produkty, które się w niej znajdują są wyselekcjonowane i wartościowe.
Posiadamy własnych dostawców produktów świeżych, warzyw i owoców, mięs oraz ryb. Posiłki przygotowywane są codziennie według jadłospisu, zgodnym z wymogami zbilansowanej diety dziecka. Codziennie mają Państwo wgląd do jadłospisu, wszelkich alergenów oraz kaloryczności poszczególnych posiłków.
Kuchnia prowadzona jest przez szefa kuchni ( p. Dorotkę ) z wieloletnim doświadczeniem w pracy kulinarnej, przy wsparciu pomocy kuchennej.
Dzieci zapewnione mają CZTERY POSIŁKI DZIENNE oraz OWOCE I NAPOJE PRZEZ CAŁY CZAS pobytu w przedszkolu:
9.00 – I śniadanie
10.30 – II śniadanie
12.00 – obiad
14.00 – 15.00 – podwieczorek
Dla głodomorów nigdy nie braknie dodatkowego jedzonka! Przewidziane dokładki i kanapki w przypadku kryzysowych głodomorków. ?
Alergie pokarmowe
Jeśli Państwa dziecko ma alergię pokarmową lub specjalistyczne żywienie wynikające z zaburzeń odżywiania lub innego podłoża medycznego, oferujemy współpracę w kwestii przygotowywania i podawania posiłków.
W ofercie przedszkola przygotowujemy:
- dietę bezmleczną,
- dietę beznabiałowa,
- dietę wykluczającą alergeny pokarmowe,
- dietę eliminacyjną w żywieniu pozajelitowym.
Istnieje możliwość dostarczania codziennie własnych posiłków dla dziecka lub części istotnych produktów dla prawidłowego rozwoju dziecka. Tylko i wyłącznie w przypadku dzieci z:
- zaburzeniami żywienia,
- celiakią,
- cukrzycą,
- chorobami metabolicznymi,
- fenyloketonurią,
- żywieniem pozajelitowym.
DIETY SPECJALISTYCZNE STOSOWANE SĄ TYLKO I WYŁĄCZNIE NA PODSTAWIE ZAŚWIADCZENIA LEKARSKIEGO OD ALERGOLOGA LUB SPECJALISTY.
Na podstawie zaświadczeń lekarskich, opinii lekarskich oraz oświadczenia rodzica/opiekuna prawnego o ponoszeniu pełnej odpowiedzialności na wyżywienie swojego dziecka.
Ulubione wybrane przysmaki naszych przedszkolaków:
– Kajzerka z masłem, kiełbaska cielęca, kawa zbożowa
– Kanapki z chleba słonecznikowego, z pastą jajeczną i łososiową
– Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi
– Słupki świeżej marchewki do chrupania
– Melon w plasterkach
– Ćwiartki jabłka i gruszki
– Tradycyjna pomidorówka z ryżem
– Rosołek z literkami makaronowymi
– Zupy krem z sezonowych warzyw
– Pancakes z syropem klonowym
– Ryba miruna w panierce z sezamu
– Świderki makaronowe ze szpinakiem lub sosem truskawkowym
– Kaszotto z kaszy bulguar
– Spaghetti Carbonara oraz Bolognese
– Codziennie kompot ze świeżych, niemrożonych sezonowych owoców
– Pieczone bułeczki drożdżowe z masłem
– Domowe ciasta: marchewkowe i szpinakowe
– Kisiel z naturalnych produktów!
– Domowy budyń
– Koktajl owocowy z naturalnej maślanki
( … ) i inne pyszności z tajemnych przepisów!
Nasze przedszkole preferuje picie wody przez dzieci!