Mistrzowie Zabawy

Niepubliczne Przedszkole ze specjalnością
językowo - artystyczną.

Kuchnia

Kuchnia i wyżywienie

W naszym przedszkolu mamy WŁASNĄ KUCHNIĘ. Codziennie ze starannością przygotowywane są domowe posiłki, gotowane na miejscu, co powoduje, że każde danie na talerzu dziecka jest dokładnie sprawdzone oraz stworzone z ogromną dawką dobrego smaku i serca do gotowania.

Posiłki przygotowywane są codziennie, zgodnie z ustalonym jadłospisem, który spełnia wszystkie wartości odżywcze spożywanych przez dzieci dań. Kuchnia wyposażona jest w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, a produkty, które się w niej znajdują są wyselekcjonowane i wartościowe.

Posiadamy własnych dostawców produktów świeżych, warzyw i owoców, mięs oraz ryb. Posiłki przygotowywane są codziennie według jadłospisu, zgodnym z wymogami zbilansowanej diety dziecka. Codziennie mają Państwo wgląd do jadłospisu, wszelkich alergenów oraz kaloryczności poszczególnych posiłków.

Kuchnia prowadzona jest przez szefa kuchni ( p. Dorotkę ) z wieloletnim doświadczeniem w pracy kulinarnej, przy wsparciu pomocy kuchennej.
Dzieci zapewnione mają CZTERY POSIŁKI DZIENNE oraz OWOCE I NAPOJE PRZEZ CAŁY CZAS pobytu w przedszkolu:

9.00 – I śniadanie

10.30 – II śniadanie

12.00 – obiad

14.00 – 15.00 – podwieczorek

Dla głodomorów nigdy nie braknie dodatkowego jedzonka! Przewidziane dokładki i kanapki w przypadku kryzysowych głodomorków. 🙂

 

                          

Alergie pokarmowe

Jeśli Państwa dziecko ma alergię pokarmową lub specjalistyczne żywienie wynikające z zaburzeń odżywiania lub innego podłoża medycznego, oferujemy współpracę w kwestii przygotowywania i podawania posiłków.
W ofercie przedszkola przygotowujemy:

  • dietę bezmleczną,
  • dietę beznabiałowa,
  • dietę wykluczającą alergeny pokarmowe,
  • dietę eliminacyjną w żywieniu pozajelitowym.

Istnieje możliwość dostarczania codziennie własnych posiłków dla dziecka lub części istotnych produktów dla prawidłowego rozwoju dziecka. Tylko i wyłącznie w przypadku dzieci z:

  • zaburzeniami żywienia,
  • celiakią,
  • cukrzycą,
  • chorobami metabolicznymi,
  • fenyloketonurią,
  • żywieniem pozajelitowym.

DIETY SPECJALISTYCZNE STOSOWANE SĄ TYLKO I WYŁĄCZNIE NA PODSTAWIE ZAŚWIADCZENIA LEKARSKIEGO OD ALERGOLOGA LUB SPECJALISTY.

Na podstawie zaświadczeń lekarskich, opinii lekarskich oraz oświadczenia rodzica/opiekuna prawnego o ponoszeniu pełnej odpowiedzialności na wyżywienie swojego dziecka.

 

                    

Ulubione wybrane przysmaki naszych przedszkolaków:

– Kajzerka z masłem, kiełbaska cielęca, kawa zbożowa

– Kanapki z chleba słonecznikowego, z pastą jajeczną i łososiową

– Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi

 

– Słupki świeżej marchewki do chrupania

– Melon w plasterkach

– Ćwiartki jabłka i gruszki

 

– Tradycyjna pomidorówka z ryżem

– Rosołek z literkami makaronowymi

– Zupy krem z sezonowych warzyw

– Pancakes z syropem klonowym

– Ryba miruna w panierce z sezamu

– Świderki makaronowe ze szpinakiem lub sosem truskawkowym

– Kaszotto z kaszy bulguar

– Spaghetti Carbonara oraz Bolognese

– Codziennie kompot ze świeżych, niemrożonych sezonowych owoców 

 

– Pieczone bułeczki drożdżowe z masłem

– Domowe ciasta: marchewkowe i szpinakowe

– Kisiel z naturalnych produktów!

– Domowy budyń

– Koktajl owocowy z naturalnej maślanki

( … ) i inne pyszności z tajemnych przepisów!

 

Nasze przedszkole preferuje picie wody przez dzieci!