W naszej kuchni codziennie ze starannością przygotowywane są domowe posiłki. Są one gotowane na miejscu, co powoduje, że każde danie na talerzu dziecka jest dokładnie sprawdzone oraz stworzone z ogromną dawką dobrego smaku i serca do gotowania.
Posiłki przygotowywane są codziennie, zgodnie z ustalonym jadłospisem, który spełnia wszystkie wymogi żywienia dla dzieci oraz zawiera wymagane i niezbędne wartości odżywcze. Serwowane dania są zgodne z wymogami zbilansowanej diety dla dziecka. Zwracamy uwagę, aby dieta naszych przedszkolaków zawierała minimalne ilości cukru oraz soli, bazując na zdrowych składnikach. Posiadamy własnych dostawców produktów świeżych, warzyw i owoców, mięs oraz ryb. Przygotowujemy dla dzieci własne wypieki takie jak chleb na maślance czy domowe ciasta, samodzielnie przyrządzamy owocowy jogurt, budyń czy kisiel. Promujemy picie wody niegazowanej, niezbędnej do prawidłowego rozwoju organizmu. Codziennie mają Państwo wgląd do jadłospisu, wszelkich alergenów oraz kaloryczności poszczególnych posiłków. Kuchnia wyposażona jest w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, a produkty, które się w niej znajdują są wyselekcjonowane i wartościowe. Kuchnia prowadzona jest przez kucharzy z wieloletnim doświadczeniem w żywieniu zbiorowym, w tym żywieniu dzieci. Zatrudniony w przedszkolu kucharz posiada kwalifikacje intendenta.
Dzieci zapewnione mają CZTERY POSIŁKI DZIENNE oraz WODĘ NIEGAZOWANĄ PRZEZ CAŁY CZAS pobytu w przedszkolu:
Dla głodomorów nigdy nie braknie dodatkowego jedzonka! Przewidziane dokładki i kanapki w przypadku kryzysowych głodomorków. 🙂
Jeśli Państwa dziecko ma alergię pokarmową, nietolerancję lub specjalistyczne żywienie wynikające z zaburzeń odżywiania lub innego podłoża medycznego, oferujemy współpracę w kwestii przygotowywania i podawania posiłków.
W ofercie przedszkola przygotowujemy:
( … ) i inne pyszności z tajemnych przepisów!
W naszym przedszkolu organizujemy cykliczne śniadania przygotowywane w formie „szwedzkiego stołu”, promując w ten sposób zdrowy sposób odżywiania, poprzez zachęcanie dzieci do samodzielnego przygotowywania zdrowych posiłków. Serwowane są różnorodne produkty, z których dzieci mogą samodzielnie komponować swoje śniadanie.
Efekty:
Pozwalając na samodzielnie komponowanie śniadania, dzieci uczą się samodzielności, nabywają umiejętności dokonywania wyboru i racjonalnego gospodarowania jedzeniem. Przygotowane samodzielnie śniadania będą chętniej zjadane, a ich przygotowanie dostarczy dzieciom dużo radości, a także pozwoli na degustację nowych potraw i poznanie nowych smaków. Komponując samodzielnie posiłki, dzieci zachowują bezpieczeństwo posługując się sztućcami i stosują zasady kulturalnego zachowania, używając zwrotów grzecznościowych. Promowanie wśród społeczności przedszkolnej zasad zdrowego odżywiania oparte jest na współpracy rodziców i nauczycieli. Sprowadza się ona do wzajemnego respektowania działań, mających w konsekwencji przekazać dziecku odpowiednią wiedzę oraz pozwolić kształtować przyzwyczajenia i nawyki zdrowotne. „Szwedzki stół” powinien znaleźć kontynuację w środowisku rodzinnym dzieci, gdzie w czasie wolnym od przedszkola dzieci spożywają samodzielnie komponowane posiłki wspólnie z rodzicami i rodzeństwem.