Mistrzowie Zabawy

Niepubliczne Przedszkole ze specjalnością
językowo - artystyczną.

Oficjalny profil na Facebooku

„Trzeba dzieciom dać serce, piękno i uśmiech, aby nauczyły się kochać ludzi i wszystko, co je otacza.” 

M. Kownacka

Kuchnia

Kuchnia i wyżywienie

W naszym przedszkolu mamy WŁASNĄ KUCHNIĘ. Codziennie ze starannością przygotowywane są domowe posiłki, gotowane na miejscu, co powoduje, że każde danie na talerzu dziecka jest dokładnie sprawdzone oraz stworzone z ogromną dawką dobrego smaku i serca do gotowania.

Posiłki przygotowywane są codziennie, zgodnie z ustalonym jadłospisem, który spełnia wszystkie wymogi żywienia dla dzieci oraz zawiera wymagane i niezbędne wartości odżywcze.  Serwowane dania są zgodne z wymogami zbilansowanej diety dla dziecka. Zwracamy uwagę, aby dieta naszych przedszkolaków zawiera minimalne ilości cukru oraz soli, bazując na zdrowych składnikach. Posiadamy własnych dostawców produktów świeżych, warzyw i owoców, mięs oraz ryb. Przygotowujemy dla dzieci własne wypieki takie jak chleb na maślance czy domowe ciasta, samodzielnie przyrządzamy owocowy jogurt, budyń czy kisiel. Promujemy picie wody niegazowanej, niezbędnej do prawidłowego rozwoju organizmu. Codziennie mają Państwo wgląd do jadłospisu, wszelkich alergenów oraz kaloryczności poszczególnych posiłków. Kuchnia wyposażona jest w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, a produkty, które się w niej znajdują są wyselekcjonowane i wartościowe. Kuchnia prowadzona jest przez kucharzy z wieloletnim doświadczeniem w żywieniu zbiorowym, w tym żywieniu dzieci. W przedszkolu zatrudniony kucharz posiada kwalifikacje intendenta. 

Dzieci zapewnione mają CZTERY POSIŁKI DZIENNE oraz WODA NIEGAZOWANA PRZEZ CAŁY CZAS pobytu w przedszkolu:

  • 8:30 – I śniadanie, herbata, kawa/kakao/zupa mleczna
  • 10:00 – II śniadanie, herbata/woda/lemoniada
  • 12.00 – dwudaniowy obiad, kompot/lemoniada
  • 14.30– podwieczorek, woda/herbata/kakao

Dla głodomorów nigdy nie braknie dodatkowego jedzonka! Przewidziane dokładki i kanapki w przypadku kryzysowych głodomorków. 🙂

 

                          

Alergie pokarmowe

Jeśli Państwa dziecko ma alergię pokarmową, nietolerancję lub specjalistyczne żywienie wynikające z zaburzeń odżywiania lub innego podłoża medycznego, oferujemy współpracę w kwestii przygotowywania i podawania posiłków.
W ofercie przedszkola przygotowujemy:

  • dietę bezmleczną,
  • dietę bez nabiału,
  • dietę z uwzględnieniem nietolerancji pokarmowej,
  • dietę eliminacyjną w żywieniu pozajelitowym.

Istnieje możliwość dostarczania codziennie własnych posiłków dla dziecka lub części istotnych produktów dla prawidłowego rozwoju dziecka. Tylko i wyłącznie w przypadku dzieci z:

  • zaburzeniami żywienia,
  • celiakią,
  • cukrzycą,
  • chorobami metabolicznymi,
  • fenyloketonurią,
  • żywieniem pozajelitowym.

DIETY SPECJALISTYCZNE STOSOWANE SĄ TYLKO I WYŁĄCZNIE NA PODSTAWIE ZAŚWIADCZENIA LEKARSKIEGO OD ALERGOLOGA LUB SPECJALISTY. 

 

Ulubione wybrane przysmaki naszych przedszkolaków

 

                    

 

ULUBIONE I ŚNIADANKA NASZYCH PRZEDSZKOLAKÓW:

  • Kajzerka z masłem, kiełbaska cielęca, kawa zbożowa
  • Chleb na maślance z pastą jajeczną z awokado i pomidorem
  • Zupa mleczna z kaszą manną
  • Śniadaniowy szwedzki stół z wędliną, serem, twarożkiem z miodem lub rzodkiewką, warzywami 
  • Placuszki z serem twarogowym i roszponką
  • Pancakes z musem jagodowym 
  • Kanapki z masełkiem, jajecznicą i szczypiorkiem

ULUBIONE II ŚNIADANKA NASZYCH PRZEDSZKOLAKÓW:

  • słupki świeżej marchewki do pochrupania
  • melon i mango
  • ćwiartki jabłuszek i gruszek
  • sezonowe owoce takiej jak: arbuz, truskawki

ULUBIONE OBIADY NASZYCH PRZEDSZKOLAKÓW:

  • tradycyjna zupa pomidorowa z ryżem
  • rosołek z literkami makaronowymi
  • zupy krem z sezonowych warzyw
  • pancakes z jogurtem naturalnym
  • ziemniaczki z koperkiem, kotlety drobiowe i mizeria 
  • świderki makaronowe z sosem jagodowym
  • spaghetti a’la Carbonara 
  • spaghetti Bolognese 
  • naleśniki z dżemem niskosłodzonym lub twarogiem 
  • kasza gryczana z gulaszem i surówką wiosenną z ogórkiem kiszonym
  • ryba pieczona z ziemniakami i warzywami
  • tagliatelle ze szpinakiem w sosie śmietanowym
  • kompot wielowocowy, jabłkowo-cynamonowy, truskawkowo-rabarbarowy 

ULUBIONE  PODWIECZORKI NASZYCH PRZEDSZKOLAKÓW:

  • własny wypiek: niskosłodzona chałka z masłem i kakao
  • Panna Cotta
  • owocowa galaretka 
  • kolorowe kanapki z warzywami 
  • domowy kisiel lub budyń na naturalnym kakao 
  • sałatka owocowa 
  • koktajl na maślance z owocami 

( … ) i inne pyszności z tajemnych przepisów!

Śniadaniowy szwedzki stół

W naszym przedszkolu organizujemy cykliczne śniadania przygotowywane w formie „szwedzkiego stołu” promując w ten sposób zdrowy sposób odżywiania, poprzez zachęcanie dzieci do samodzielnego przygotowywania zdrowych posiłków. Serwowane są różnorodne produkty z których dzieci mogą samodzielnie komponować swoje śniadanie.

Efekty:

  • dziecko samodzielnie komponuje i nakłada posiłki,
  • nakłada odpowiednią ilość porcji na swój talerz, tak by nie wyrzucać posiłków,
  • bierze czynny udział w przygotowaniu śniadań
  • dokonuje właściwego wyboru produktów żywnościowych
  • stosuje zasady kulturalnego zachowania się przy stole
  • nakrywa do stołu i sprząta po posiłku
  • umiejętnie posługuje się sztućcami
  • próbuje nowych produktów m.in. kiełków, produktów z mąki pełnoziarnistej, nowych warzyw, 
  • odczuwa radość ze spożywania posiłku przygotowanego przez siebie
  • stosuje się do zasad bezpieczeństwa i higieny pracy
  • rozpoznaje i nazywa warzywa i inne produkty żywnościowe na podstawie wyglądu, smaku, poprzez dotyk

Pozwalając na  samodzielnie  komponowanie   śniadania dzieci uczą się samodzielności, nabywają umiejętności dokonywania wyboru i racjonalnego gospodarowania jedzeniem.  Przygotowane samodzielnie śniadania będą chętniej zjadane, a ich przygotowanie dostarczy dzieciom dużo radości , a także pozwoli  na degustację nowych potraw i  poznanie nowych  smaków. Komponując samodzielnie posiłki dzieci zachowują bezpieczeństwo  posługując się  sztućcami i  stosują zasady  kulturalnego zachowania używając zwrotów grzecznościowych. Promowanie wśród społeczności przedszkolnej zasad zdrowego  odżywiania oparta  jest  na współpracy rodziców i nauczycieli, która sprowadza się do wzajemnego respektowania działań mających w konsekwencji przekazać dziecku odpowiedniej wiedzy oraz  pozwolić kształtować przyzwyczajenia i nawyki zdrowotne.  „Szwedzki  stół”  powinien znaleźć kontynuację w środowisku rodzinnym dzieci, gdzie w czasie wolnym od przedszkola dzieci spożywają samodzielnie komponowane posiłki wspólnie z rodzicami i rodzeństwem. 

 

 

Nasze przedszkole preferuje picie wody przez dzieci!